• Fotoclub Sliedrecht

Beleving corona-tijdperk: Door Bert Schouten.

Het Coronavirus heeft ook gevolgen voor de fotoclub Sliedrecht
Ons lid Bert Schouten heeft dit aan de levende lijve ondervonden.

Mijn ervaring met covid 19
Zoals jullie wellicht vernomen hebben zijn we op 24 februari naar Miami gevlogen en in Fort Lauderdale aan boord gegaan van de Costa Luminosa voor een cruise die uit twee delen bestond.  De eerste cruise was door de Caraïben vanaf Fort Lauderdale en weer terug.  Tijdens deze cruise waren er kennelijk al een paar mensen ziek geworden maar dat werd stil gehouden door de kapitein.  We merkten dat pas toen we een paar uur voor de kust van Jamaica lagen te wachten op toestemming om naar het steiger te gaan.  Terug in Fort Lauderdale zijn veel mensen van boord gegaan en er zijn weer veel mensen aan boord gekomen voor de cruise van Florida naar de Middellandse zee.  Er moeten onder de nieuwe passagiers vast de nodige besmette mensen aan boord zijn gekomen.  Vanaf Fort Lauderdale zijn we eerst naar Puerto Rico gegaan en daar zijn al passagiers afgevoerd naar een ziekenhuis vanwege corona.  Dit werd verzwegen door Costa. De volgende haven zou Antigua moeten zijn maar daar was de Costa Luminosa al niet meer welkom en vervolgens is direct koers gezet naar Santa Cruz de Tenerife, 6 dagen varen.   Op Tenerife mochten we al niet meer van boord, we hebben er alleen gebunkerd. Vanaf Tenerife werden we verzocht in de cabins te blijven om verdere besmettingen te voorkomen. Wij hadden geen buitenhut maar op verzoek kregen wij direct een hut met balkon zodat we toch nog even naar buiten onden.   Van Tenerife zijn we gelijk doorgevaren naar Marseille, daar zijn veel passagiers van boord gegaan. Amerikanen, Canadezen, Spanjolen en Fransen.  We hebben er twee dagen gelegen in de hoop er van boord te kunnen. Maar de Franse autoriteiten vonden het kennelijk genoeg en we moesten vertrekken. We zijn toen naar Savona gevaren, het noorden van Italië waar de corona het hevigst was onder de bevolking. We kregen ons eten in de hut en ook drinken werd in ruime mate uitgedeeld.  In Savona zijn we uit eindelijk met behulp van de Nederlandse ambassade in Rome de tweede dag van boord gegaan. Ik was toen al aardig ziek geworden maar Helene stopte mij vol met paracetamol om te zorgen dat ik geen koorts zou krijgen. We werden iedere dag getemperatuurd door de scheepsarts.  Uiteindelijk zijn we de tweede dag in de namiddag met bussen (die geheel waren afgeplakt bij de chauffeurs) naar Genua gebracht.  Daar stond een vliegtuig klaar om ons naar Schiphol te brengen. Gedurende de vlucht hadden we handschoenen en filtermaskers op. Eenmaal een paar dagen thuis werd ik steeds zieker en op zaterdag morgen ben ik per ambulance naar het Alb. Schweitzer gebracht. De eerste dagen was ik op de IC en bijna zogoed als in coma.  Na een aantal dagen ben ik op een andere afdeling gekomen en ook daar geen bezoek en in volledige quarantaine. Een dag duurt dan wel erg lang als er alleen maar een zuster mag binnen komen die volledig is ingepakt.  Maar gelukkig mocht ik de zesde dag naar huis. De eerste dagen voelde het aan alsof alle energie uit mij was geperst. Langzaam komt hier weer wat verbetering in. Helene heeft slechts een aantal dagen wat last gehad van vermoeidheid.

Bert Schouten